Ако Италия е част от вашето сърце, но все още не сте били в Калабрия, то регионът наистина си заслужава вниманието. Докосва силно със своето богатство от история, култура, изкуство, кулинарни шедьоври и магически места. Колкото и да кажем, ще е малко - трябва да се види и опита.

Калабрия - по стъпките на необикновената и тайнствена земя

Калабрия е един от най-старите италиански южни региони, известен с недобра слава в миналото, но с изключително развитие през последните години и отлично място за почивка. 

Калабрия в Средновековието

Почерк от облика на Средновековието са местата Ле Кастела, Кротоне и Капо Колона. 

Ле Кастела е задължителна спирка, защото със сигурност ще ви очарова, не само с   културна и историческа значимост, но и с невероятна природна картина. Ако не разполагате с много време, то задължително минете през замъкът Ле Кастела, а след това се разходете по красивото крайбрежие и се отправете към природния резерват Капо Рицуто, в близост до Ле Кастела. 

Кротоне е град, разположен до важни исторически обекти и археологически ценности. Любопитна новина е, че Питагор основава свое училище тук. Препоръчваме ви да минете задължително през замъкът и музея на Кротоне, катедралата и базиликата “Дева Мария”. Това са основните туристически кътчета, важни религиозни и архитектурни обекти, които разкриват очарованието на района. 

Капо Колона е известен с един от символите на Средновековието, а именно храмът на Хера Лакиния, известно като свято място със силна енергия.

В сърцето на Калабрия

Няма как да не споменем природните дарби, с които е известна цяла Италия. В тази връзка, селището Лорика е истински дар за всеки минувач поради натуралния живопис, който разкрива. Мястото е високо в планината, намиращо се на брега на езерото Арво. Насладете се на невероятната гледка и останете за кратък отдих.

Сан Джовани ин Фиоре, наименуван на монаха Джоакино да Фиоре, е следващото място, към което препоръчваме да се отправите. Тук витае една спокойна и уютна атмосфера, съчетана с възхитителна архитектурна гледка. Историята разказва, че монахът Джоакино да Фиоре основава манастира “Свети Йоан” през 12 в., а по-късно около него са поставени основите на града. 

Историческите кътчета на Калабрия

Характерни разкрития за историческото наследство на района са градовете Росано Калабро и Кориляно Калабро. 

Отделете си повече време за Росано Калабро, за да се докоснете до този невероятен исторически център. Сред най-емблематичните забележителности са историческата фабрика „Амарели“, която е известна със собственото си производство на сладкиши, направени от корените на женско биле. Също така църквата „Панагия“, катедралата, посветена на Дева Мария, както и параклиса „Св. Марко“, който е емблема за автентична византийска архитектура. 

Местни ястия и деликатеси

Калабрия е известна със своята разнообразна и богата кухня, предлагаща традиционни рецепти с паста, сирена, колбаси и пикантни подправки, повлияни от Средиземно море.

Ястия

  • Nduja (Ндуя) - мек пикантен салам (от свинско месо и лют пипер),който се поднася намазан на препечено хлебче, като вид антипаста;
  • Fileja (Филеа) - местен вид паста, която се приготвя ръчно и се поднася с доматен сос, песто или др. по-пикантни сосове;
  • Pasta alla Calabrese (Паста ала Калабрезе) - това е специален вид паста каватаппи (Cavatappi), която се приготвя с ндуя, доматен сос, лук, чесън, маслини и каперси. Отново е пикантно ястие;

 

Морските дарове, свинското месо, патладжанът и видовете сирена също са сред ястията, които присъстват активно в менюто на местните ресторанти.

Десерти 

  • Тартуфо (букв. трюфел) е сред любимите сладки изкушения на местните калабрийци. Това е като сладоледена бомбичка с пълнеж от течен шоколад и поръсена с какао;
  • Turdilli (Турдили) - малки тестени топки, които се варят в смес от захар, мед и алкохол, а отгоре се поръсват с пудра захар. Приготвят се предимно на празници и други специални поводи в района;
  • Панетоне (козунак със стафиди и портокалови корички) и меденки (мостачоли) се приготвят традиционно по Коледа;
  • Сорбето също е страхотен местен десерт, който разхлажда през горещите летни дни. Приготвя се от плодове, италиански сладолед, сироп и някой местен сорт вино.

Вина и други местни питиета

Най-популярните вина в Калабрия са Греко ди Бианко, Ламеция, Савуто, Чиро и т.н. Вината Bivongi се произвеждат в района на Бивонги, на източния бряг на Калабрия. В провинцията Козенца се правят някои от най-характерните и емблематични вина, тъй като гърците са пренесли свои сортове грозде на времето. 

Ликьорите също са на почит - не пропускайте да опитате лимончело, чедро или бергамото.

Надяваме се да сме ви вдъхновили да поемете по стъпките на красивата и скътана Калабрия. Тя е наистина специална със своята неприкосновеност и огромно историческо наследство, но същевременно може да осигури пълноценна почивка, защото има за всеки по нещо. 

Коментари

Моля, за оферта за Калабрия за почивка за през м. юли- 1 възраснен и 2 деца 14 ф и 12 г.

Напишете коментар

* Полетата са задължителни