Испания и необятния ѝ архипелаг от острови в Атлантическия океан, оазис от зашеметяващи плажове, карнавали и вековна архитектура - ако все още не сте се сетили за коя дестинация става въпрос, това са Канарските острови. 

Обща информация

Канарските острови в Испания, разположени на около 100 – 120 км от африканските брегове. Подобно на 7-те чудеса на света, испанските острови обединяват 7 големи острова и още много малки закътани места, разпростиращи се на площ от 7447 км². Най-високият връх е вулкана Тейде, на о-в Тенерифе, считана според легендите за митологична планина, подобно на Олимп за древните гърци. О-в Тенерифе е най-посещаваният и най-големият остров, а най-големият град е Лас Палмас де Гран Канария. 

Климат

Дестинацията е със субтропичен климат, за който е характерно дълги дни, горещи и сухи, а през зимата е сравнително меко и прохладно. Валежите на годишна база са 300 – 500 мм. А това какво означава? Можете да планирате спокойно почивката си през цялата година, съобразявайки се с отпуската си и ваканцията на децата. 

1. Тенерифе - царят на Канарските острови

Най-големият от 7-те острова, който комбинира от всичко за всички. Ще ви посрещне с тълпи от хора по време на карнавала в Санта Крус де Тенерифе, който продължава почти цял Февруари, до тихи и безлюдни кътчета, разкриващи удивителни гледки. А националният парк Тейде е най-високата точка на Тенерифе. 

В Тенерифе кипи парти живот и е една от най-развитите туристически дестинации. Сред топ плажовете са Лас Вистас, Пуерто Сантяго, Лас Тереситас, Ла Техита и др. Нощният живот е съсредоточен в Плая де Лас Америкас, Коста Адехе и Лос Кристианос, от където може да се отправите към следващия парти круиз. 

Насладете се още на куп разнообразни дейности, които предполагат активен културен живот и забавления на открито и закрито. Водният парк Сиам и като мечтана приказка за децата и е най-големият в Европа.

2. Фуертевентура - паметно преживяване за всеки турист

Вторият по големина остров на Канарските острови, Фуертевентура, днес представлява изсъхнала пустиня. На източния бряг е по-оживено, а на север се намира един от най-популярните курорти в района - Коралехо. Това кокетно градче събира на едно място тези, които обичат както малките тапас барове, така  луксозните ресторанти и красивите плажове. Morro Jable е друго курортно кътче и разполага с епичен плаж, посещавам от много туристи. Фуертевентура посреща още с типичните си селца с еднотипни къщи, гостоприемност и вкусна храна (не пропускайте да опитате най-вкусното сирене Majorero).

3. Гран Канария - живопис и отдих сред природата

Ако преследвате магията на природата, то тук със сигурност ще се срещнете с нея “очи в очи”. Миналото на острова пък е съкровище от уникални природни забележителности, история и култура. Лас Палмас е прочутата столица на Гран Канария - локация, която съчетава забавление, плажове, ресторанти и барове в испански стил. Ако се чудите какво да правите тук, докоснете се до традиционния начин на живот, разгледайте необятните планини, тучната растителност в района и пясъчните дюни. Разходете се по малките пътечки, сгушени в природата, спрете и отдъхнете сред най-красивите природни картини.

4. Лансароте - младост и съвремие

Най-съвременният, модерен и стилен остров, където гостите се любува на впечатляваща архитектура, най-добрите винарни и класни ресторанти. Може да се определи като “празник на младостта”, тъй като е най-рано възникналият остров от архипелага. Най-интересното място за посещение е националният парк “Тиманфая”, който побира планината Фуего и е формиран от вулканична почва. Кактусовата градина, както и най-популярният плаж Papagayo, също заслужават вниманието на всеки минувач.

5. Ла Палма - перлата на Канарските острови

Намира се на северозапад и е под закрилата на ЮНЕСКО. Местните го наричат Ла Палма - “нашият красив остров”, а туристите не пропускат да го посетят заради забележителните пейзажи. Фокусът на острова е националният парк Caldera de Taburiente, където ще станете свидетели на изключителните сцени на архипелага от Roque de Los Muchachos - скалиста могила на най-високата точка на острова. 

6. Ла Гомера - неподправената земя на Канарските острови

Това е вторият най-малък остров от великата седморка на Канарите, до който можете да си организирате еднодневна екскурзия от начална точка Тенерифе. Посещавайки Ла Гомера, ще усетите, че сте попаднали в напълно нов свят, далече от суетата, шума и навалицата. Съветваме ви да се подготвите с удобни обувки и да се отправите на пешеходна разходка из банановите горички на север, за да се влеете в пленителната атмосфера на острова.

7. Ел Хиеро - девствената природа и водни забавления

Ел Хиеро е най-малкият и безлюден остров, който обаче го прави предпочитана спирка за онези, които търсят девствени плажове за спокойствие и уединение. Островът предоставя перфектни условия за гмуркане с шнорхел и разглеждане на дълбините на водите. Тук няма да усетите оживения начин на живот с барове и ресторанти, но пък ще си тръгнете с пълни погледи от уникалните панорамни гледки.

 

Посещението на Канарските острови може да се превърне в най-екзотичната почивка или в екскурзия, прелитащи от град в град, от остров в остров. Тук е земята на приключенията, миниатюра на съвършената природа и празник за всички сетива. Испанският архипелаг ви очаква!

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни