Ако търсите къде да прекарате лятната ваканция на децата или отпуската си, Халкидики е подходяща дестинация за вас. Благословен с изключителна красота, отлични плажове, водни забавления и денонощни приключения, полуостровът пленява редица български и чуждестранни туристи. 

Халкидики - перфектната почивка за всеки турист

Халкидическият полуостров ще ви спечели с всичко, до най-закътаното кътче.  От морето, до хотелите или комфортните вили за настаняване, обслужване и не на последно място - плажните заведения и ресторанти, разположени по бреговете на Егейско море. 

Намиращ се в северна Гърция, формиращ се от трите му популярни полуострова - Касандра, Ситония и Атон, Халкидики осигурява пълноценна почивка.

Касандра

е най-западният ръкав, където ще можете да се наслаждавате на нощен живот, плажни заведения и изобилие от барове и ресторанти. Наричат го “най-парти” района;

Ситония

е средният ръкав и предлага повече релакс, спокойствие и естествена природа, на която можете да се любувате непрестанно. Ситония е подходяща дестинация за море с деца, плажовете са вълшебни, а водите спокойни, предразполагащи към водни спортове и дълги разходки;

Атон

е на изток, запазил своя исторически и религиозен дух.

Какво да правите и какво да видите в Халкидики?

Ако пътувате към Халкидики, то вероятно основният мотив са плажовете, но въпреки това ние сме ви подготвили още няколко забележителности, които бихте могли да разгледате на полуострова.

 

Атонските манастири в планината Атон

Полуостров Атон е свещено място на Бога, което има 20 действащи манастира (17 гръцки и 3 славянски) днес. Известен още като Света гора, това монашеско кътче е съкровено, а за да го посетите, трябва да разполагате с разрешително. Освен това на ден се допускат определен брой посетители (последно бяха 100 православни и 10 неправославни чужденци, но трябва да проверите отново). Безспорно Света Гора - Атон е част от православния свят и сред най-предпочитаните места за поклонение, а гледката от манастирите е великолепна, тъй като всички са построени върху скали и живописни хълмове. 

Стагира - родният дом на Аристотел

Малкото градче на полуострова, Стагира, пази автентични останки от живота на философа Аристотел. Интересните кътчета тук са Музеят, посветен на работата и живота на великия Аристотел. В него са поместени интересни експозиции и образователни програми, привличащи интереса на посетители от всички възрасти. Идвайки тук, не подминавайте и Археологическия парк Стагира, където ще станете свидетели на останки от древността на града.

Пещерата Петралона

Пещерата Петралона е значимо археологическо находище за гърците. Намира се на oколο 35 κм от град Солун и на 2 км от с. Петралона,  Халкидиκи. Историята разказва, че пещерата е открита от овчари, които чуват звука на течаща вода и започват да копаят входа. Впоследствие са открити много кости от животни и праисторически хора. Най-забележителното открие от останките е човешки череп от преди около 700 000 год. В пещерата се наблюдават още сталактити и сталагмити, както и експонати, свързани с праисторическата история на региона.

Насладете се на безкрайните плажове, водни спортове и вкусна храна

Плажовете тук са 10 от 10, с фин и бял пясък, тюркоазени води и богато разнообразие от морски и рибни деликатеси. Не забравяйте обаче да си носите обувки за вода, защото дъното е каменисто. Регионът е истинска наслада за туристите - както за тези, които обичат да релаксират на комфортни шезлонги под палмите, както и за тези, които търсят спокойствие и уединения. Таверните ще ви посрещнат с  вкусна и прясна храна - пресните морски дарове не са за пропускане, в комбинация с чаша ледено узо, дзадзики или хрупкави тиквички. 

 

 

Убедихте ли се, че е време да стягате багажа за Халкидики? Очакват ви пълни удобства, разкош, лукс и пищни забавления. DERTOUR е на ваше разположение, ако имате нужда от съдействие или пълна организация на вашата звездна почивка на полуострова.

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни