Слънцето грее силно, а това ни подтиква към почивки, релакс и летни емоции. Ако все още не сте организирали следващото си пътешествие, то надникнете в дълбините на красивия Кипър, обграден от невероятни плажове, планински райони, туристически атракции и много любими кътчета за отдих и хапване. Насладете се на една от най-предпочитаните дестинации за туризъм в необятното Средиземно море. 

Кипър - островът на любовта

Макар да не е сред екзотичните дестинации, Кипър е остров, който съчетава несравнима екзотика, релакс, почивка и разходка сред лазурни плажове, палми, планини, тесни улички, прекрасни хотели, таверни и ресторанти. 

Местните го наричат острова на Афродита, защото е известен като родното място на богинята на любовта. Идвайки тук, е много лесно да се влюбите и във всичко, което ви заобикаля - от туристическите атракции, до атмосферата и величествените природни дадености на района. Сред емблематичните кътчета на любовта са скалите на Афродита по пътя между Лимасол и Пафос, баните на Афродита и други. 

Кога е най-подходящото време да посетим Кипър?

Климатът е Кипър е средиземноморски, благоприятен за посещение през всички сезони, поради сравнително меката зима и горещото лято. В зависимост от преживяването, което очаквате, можете да посетите острова целогодишно. Август е най-горещият месец и тогава са най-високите цени откъм самолетни билети и хотелско настаняване. Пролетта и есента обаче са чудесен момент да избягате от натовареното ежедневие в една по-спокойна атмосфера и по-прохладно време. 

Почивка или разходка в Кипър?

Предвид забележителностите на района, туристите често съжаляват, че не са удължили престоя си, защото има безкрайно много красиви кътчета, които предлагат разходка сред красиви пейзажи и свързване с вековна история, пълен релакс или съчетание от двете. 

Ето кои са най-популярните забележителности, които Dertour ви съветва да посетите, за да прецените колко дни да дойдете тук:

Крайбрежният град Пафос

Пафос заема цялата западна част на Кипър и е едно от най-силно енергийните кътчета, тъй като е в близост до скалата Петра, където Афродита излиза от морска пяна, според митологията. Легендата носи послание, че този, който плува във водите и обиколи скалата три пъти, ще запази своята вечна младост. 

Градът съчетава исторически останки, но същевременно предлага страхотен туризъм за плаж и забавления. 

Ларнака 

Ларнака е курортът с най-голямото летище на острова, с много исторически забележителности, атракции, хотели, ресторанти, таверни, кафенета и плажове. Мястото съчетава възможности за разходки, атракции и забавления. 

Най-известните исторически места тук са:

  • Църквата “Свети Лазар”, построена върху гробницата на Лазар, който Исус връща от мъртвите;
  • Джамията  Хала Султан, която е построена върху паднал метеорит;
  • Византийската църква “Построена от Ангели”, която е забележим археологически паметник в Ларнака.

Лимасол

Лимасол е вторият град по големина, важно пристанище и с най-дългата плажна ивица в Кипър. Известен е с по-шумния начин на живот, по-изисканите ресторанти и луксозни хотели. В съчетание с това обаче ще преминете през тесни вековни улички, кокетни и малки работилнички с местни занаятчии, където ще се слеете с типичния градски живот.

Най-забележителните места тук са:

  • Замъка Лимасол, където са се венчали Ричард Лъвското сърце и Беренгария Наварска. Днес е археологически музей, в който могат да се разгледат предмети от бита в периода IV-XIX век, както и богатата колекция от бронзови, сребърни и златни накити;
  • Замък Колоси със запазени мозайки, стенописи и специалните съоръжения за преработване на захарна тръстика;
  • Археологическият комплекс Курион - той е в близост до Лимасол и си заслужава да го посетите. В Курион са запазени храма на Аполон, оцелелите базилки, местата, където са се обучавали гладиаторите и амфитеатъра за гладиаторски битки.

Плажовете в Кипър

  • Плажът Ниси е сред най-известните плажове, защото предлага за всичко по много - от почивка на шезлонга с питие в ръка, до целодневно практикуване на различни видове водни спортове. Ще бъдете привлечени от невероятни крайбрежни заведения, нежни песъчинки и чиста вода;
  • Плаж Пафос, който предлага богат културен живот;
  • Заливът Грециан също е страхотно местенце за плажуване, а заливът на Смокиновото дърво  е подходящо за семейства с деца. 

Планината Трудос

Трудос е не просто планина, а отново с впечатляваща легенда, която разказва, че преди повече от 90 млн. години се е издигнала от морето. Днес от там се разкрива зашеметяваща гледка с над 2000 м височина и безброй борови дървета. Срещат се много редки видове животни и растения, тъй като е обявена за Национален парк. 

В Трудос има и византийски църкви, които могат да се посетят от туристите. 

 

От плажове до планини и скалисти терени, от история до съвремие с бурен живот и забавление, местни специалитети и прясна морска храна - Кипър предлага страхотно приключение за туристи на всяка възраст. Подарете си положителни емоции и несравними гледки с една страхотна почивка на острова.

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни