Организирахте ли лятнатата ваканция? Ако все още не сте, Тасос е хитът на морските почивки за българите за поредна година. Любимо място за семеен релакс или за почивка с приятели, гръцкият остров съчетава всички удобства и забавление, които гарантират, че ще си изкарате страхотно. 

Тасос - най-близкият гръцки остров до България

Остров Тасос е популярно място за бурни емоции през летните почивни дни и силно предпочитан от българските туристи заради локацията му. Той е най-близкият гръцки остров до България, намиращ се в северната част на Бяло море. Разположен е само на 6,7 км от нос Керамоти, в близост до устието на река Места. Островът разгръща изключително богата история, запазени ценности и традиции, които се предават от поколение на поколение. 

Малкото кокетно островче е с почти кръгла форма, заобиколен от друго малки острови. Ще ви плени със своята непринудена красота, закътани гористи местности, заобиколени от маслинови дръвчета, кристално чисто море и бели плажове. 

Как се стига до остров Тасос?

Достъпът до гръцкия остров е лесен и удобен. Туристите използват предимно ферибота за придвижване между континенталната част на Гърция и острова. До Керамоти и Кавала се стига с всички възможни превози - кола, автобус или самолет, а оттам се поема по желания фериботен маршрут. Редовните превози с ферибота се извършват от Кавала и Керамоти и завършват до пристанището в Лименас. Пътуването от Керамоти отнема около 40 минути, а идващите от Кавала пристигат за около 1 час и 30 минути. 

Забележителности на о-в Тасос

Туристите предпочитат Тасос предимно за плажни емоции, но истината е, че районът разполага с богато археологическо наследство, културни паметници и забележителности, които разкриват същността на историята от различните ѝ епохи.

Ето нашия списък със забележителности, към който можете да се придържате измежду релакса и спокойствието на острова:

Лименас

Ако имате максимално кратко време на острова, то със сигурност трябва да разгледате столицата Лименас. Курортното градче с 2000 жители и основно пристанище на острова привлича туристите с чистия въздух, спокойствието и възможността за разходки. Тук има римски руини на театър, акропол и тържище, но за достигане до тях се изисква подготовка с удобни дрехи и обувки, защото е необходимо да изкачите стръмен склон.

Археологическият музей в Лименас също не е за пропускане, тъй като съчетава богата колекция от статуи, керамика, монети и други находки, датиращи от античността. Важна туристическа дестинация също е античният театър на Тасос, построен през 3-ти век пр.н.е.

Скалното светилище на Ликиус

Скалното светилище на Ликиус се намира в планините на Тасос. Носят се легенди, че в древността там са се извършвали ритуали и жертвоприношения, а днес има посетители предимно заради впечатляващите морски пейзажи и великолепната гледка към Тасос.

Дворецът в Кастро

Селото Кастро, идващо от името на двореца, се намира на около 10 км от столицата Лименас. Дворецът е построен през 15 в., в типична архитектурата за миналото - малки и тесни прозорци, стени от камък, предназначени за наблюдение и защита от нападения. Дворецът предоставя великолепна гледка към водите на Бяло море и заобикалящите го планини.

Манастири

Разгледайте 3-те основни манастира:

  • Манастирът "Архангелу" е най-популярният. Той е разположен директно върху скалите с гледка към морето. Намира се по пътя към Алики;
  • Манастирът "Панагиас" е слабо обитаем, в него живеят само един-двама монаси, които ще ви посрещнат. Намира се по пътя за Мариес;
  • Манастирът "Свети Пантелеймон" е близо до Казавити, което е в сърцето на Тасос.

     

Музей на зехтина в Паная

Характерно за Гърция, поради благоприятния климат за отглеждане на маслинови дървета, тук също има много сортове маслини. Едни от най-характерните за острова са Throuba Thassou, Каламата (Kalamon) и Амфиса (Amfissis). Ако имате интерес към производството на първокласен зехтин, в музея ще можете да наблюдавате целия процес на извличане на зехтин от маслини. Как технологията се трансформира от древността, когато това се е случвало само с тежки камъни, че чак до днешни дни. 

 

Независимо дали търсите спокойствие или динамика по време на вашето лятно приключение, Тасос няма да ви разочарова.

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни