Добре дошли в арабската приказка!

Дубай – град на блясък и пясък!

Разходка по живописни канали като във Венеция? Шопинг като в модната столица Милано? Отпуснете се в многото бийч барове като в Маями .. и всичко това без да напускате емирството!

Нека Ви зпознаем с топ 10 на най-добрите забележителности в Дубай:

1. Голям, по-голям, Burj Khalifa или най-високата сграда в света

Точно 60 секунди са нужни на високоскоростния асаньор да Ви качи до площадката за наблюдение и да ви пренесе към спираща дъха гледка, която да запечатате в съзнанието си.

Достигащ в небесата на 828 метра или 163 етажа при ясно време Бурж Халифа Ви предлага гледка чак до столицата на арабските емирста – Абу Даби.

Пред Бурж Халифа се намира и впечатляващия Дубайски фонтан, който отново е първенец в класацията на танцуващите фонтани. Гигантът предлага магични вечерни представления, на които пръските му се изстрелват до 150 метра, завладяни от ритъма на музиката, изпълнени във запленяващ танц.

2. Раят на шопинг маниаците – Dubai Mall

Точно до Бурж Халифа се намира и още една атракция – Дубай мол. Освен световно известните марки от Париж и Милано, ще намерите и безброй развлечения. Тук може да видите скелет на динозавър, да посетите опера. Като един от най-големите търговски центрове в света той предлага и посещение в олимпийски леден спортен комплекс. В мола има фонтан, безброй заведения за хранене, както и магазин, в който продават само златни лакомства.

3. Най-известната палма – The Palm Jumeirah

В Дубай почти всичко е възможно! Палмата на Джумейра е доказателство за това. Първата от трите изкуствени островни групи край бреговете на Дубай (Палмата Джумейра, Палмата Джебел Али и Палмата Дейра) очертава силуета на палма – грандиозен архитектурен шедьовър и символ на лукса и прогреса на града. Тук можете да очаквате луксозни хотели като ексклузивния Atlantis, The Palm, модерни бийч барове, търговски центрове и първокласни ресторанти. 300-метров мост свързва острова със сушата, а частен монорелсов транспорт ви отвежда до хотел Atlantis. Почувствайте се като истински VIP-ове, докато релаксирате на частния плаж, преди да се отправите към развлекателния квартал The Pointe! Интересен факт е, че архипелагът е толкова голям, че се разпознава от въздушното пространство!

4. Венецията на пустинята – Dubai Marina

Къде другаде е възможно това, ако не в Дубай?

Дубай Марина е система от изкуствени канали, която се простира по крайбрежието на Персийския залив. Романтична обиколка с лодка или разходка по алеята, осеяна с кафенета и ресторанти? Което и да изберете – гледката е зашеметяваща, с малко късмет ще се „натъкнете“ и на някоя знаменитост. И както сами се досещате – Дубай Марина е най- голямата канална система в света, създадена от човешка ръка.

5. Пустинни екшън приключения

В списъка с преживявания не трябва да пропускате и обиколка на пустинята с джип! 

С автомобила със задвижване на четирите колела се състезавате над метри високи пясъчни дюни. За още повече тръпка след това може да опитате карането на ATV или двуместно бъги! Традиционната вечера в бедуински лагер допълва преживяването, като обикновено вклюва и програма с различни шоута – бели днес, огнено шоу и др.  Интересен факт за Дубайската пустиня е, че височината на дюните там достига до 300 метра! Иживяване което си заслужава!

6. Дубай без филтър: Dubai Creek

Всеки, който иска да опознае истинския Дубай – автентичен, без блясъка и славата му - трябва да посети Dubai Creek. Място, където ще се потопите в историята на емирството. Ще намерите старото сърце на града и можете да пътувате през реката с традиционна абра, водно такси. Районът е пълен с цветни пазари, където може да закупите подправки, злато и да се насладите на традиционни занаятчийски изделия. Местните също пазаруват тук и умело се пазарят с търговците на дребно за най-добрите оферти. Тук това не е убидно, дори напротив – приема се като общуване с местните. Изпробвайте сами Вашите умения в сферата на “пазарлъка”. Интересен факт е, че Дуабай Creek e естествен залив, който е и дом на много морски кончета. 

7. Дубай в рамка

Следващото грандиозно архитектурно бижу: Dubai Frame

Проектирана е да изглежда като гигантска златна рамка за картина, рамкираща модерния силует на центъра на Дубай на юг и историческия квартал Дейра на север. Тази забележителсност е с внушителните 150 метра височина и 93 метра ширина и се състои от две кули, свързани със стъклен мост. Ако нямате страх от високо - можете да се разходите на платформа тук и да се насладите на невероятната гледка както към модерните небостъргачи, така и към традиционните части на града и да направите уникални панорамни снимки. Интересен факт е, че дубайският рамков мост тежи повече от 3000 слона

8. 7-звезден лукс в Burj Al Arab

Най-известният хотел в Дубай Burj Al Arab е символ на лукс и разкош. Разположен на изкуствен остров на около 280 метра от брега на Джумейра, той е известен със своята впечатляваща форма на платно и блестяща огледална фасада. Освен това е единствения 7-звезден хотел в света и има основателна причина: Burj Al Arab е дом на апартаменти с частни услуги на иконом, известния ресторант за морски дарове Al Mahara и дори има хеликоптерна площадка на покрива. Достъпен е само за гости на хотела отвътре, но си струва да се любувате на сградата отвън и да присъства на снимките ви, придавайки доза допълнителен блясък.

Интересен факт: Въпреки че Burj Al Arab е известен като „единствения 7-звезден хотел в света“, действителната класификация е само 5 звезди, тъй като официалните системи за класификация на хотелите могат да присъдят максимум 5 звезди. Това е умна маркетингова стратегия, която подчертава изключителния лукс и обслужване, които Burj Al Arab предлага.

9. Море от цветя в пустинния пясък или Dubai Miracle Garden

Всеки, който мисли, че цветята не могат да растат насред пустинята, ще сгреши – всичко е възможно в Дубай! Това, което е островът на цветята Майнау в Германия, е Градината на чудесата в Дубай. Въпреки че не надминава Майнау по размери, градината на чудесата определено има по-необичайни атракции. На 72 000 квадратни метра можете да се насладите на произведения на изкуството и аранжировки, направени от над 50 милиона цветя: независимо дали са къщи, пътека във формата на сърце или дори Airbus A380 - всичко тук цветно! Можете да се отпуснете прекрасно насред това море от цветя и напълно да забравите, че сте в пустинята.

Интересен факт е, че Градината на чудесата държи е рекордьор на Гинес за най-дългата вертикална цветна леха с дължина над 3 километра.

10. Около света за 80 минути: Global Village

В Дубай можете да изживеете целия свят в един-единствен рекорден метрополис. 10-то място в нашата класация за най-добри атракции в Дубай държи съответният увеселителен парк. В Global Village тръгвате на световно турне и откривате кулинарни деликатеси, занаяти и програми от различни страни.

Интересен факт за него: Всяка година Global Village привлича над 5 милиона посетители, което е повече от цялото население на Ирландия.

Знаете ли, че ...

  1. ... в Обединените арабски емирства има Министерство на щастието? Отговорният министър трябва да направи хората в Емирствата по-щастливи чрез специални програми и проекти.
  2. ... процентът чужденци в Емирствата е около 90 процента?
  3. ...в Дубай има правна система за емотикони? Туристите могат да се свържат с полицията чрез WhatsApp и да докладват за спешни случаи, като просто изпратят подходящата емотикона.
  4. ... Дубай има отбор по хокей на лед? Всички играчи на Dubai Mighty Camels са емигранти.
  5. ...в Дубай няма данък върху доходите и корпоративен данък? ДДС от 5% беше въведен едва през 2018 г.
  6. ... Dubai Mall е дом на най-големия магазин за сладкиши в света, с размери над 1000 квадратни метра? Candylicious е рай за тези, които обичат сладкото... и зъболекарите.
  7. ... първият небостъргач в Дубай е открит през 1979 г.? Със своите 149 метра Световният търговски център в Дубай беше най-високата сграда в Близкия изток.
  8. ...в луксозния хотел Jumeirah Al Naseem има и костенурки? Проектът за рехабилитация на костенурки в Дубай с нестопанска цел се грижи за болни костенурки тук, докато не бъдат пуснати обратно в Персийския залив.
  9. ... дубайската полиция разполага с Ferrari, Aston Martin, Lamborghini и други луксозни автомобили във флота?
  10. ... в Дубай, както и в повечето други мюсюлмански страни, петък и събота са уикенд? Новата седмица винаги започва в неделя.

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни