Ако обичате да пътувате и да се любувате на неописуеми гледки, то Черна Гора е най-добрият избор на Балканския полуостров. Тук се среща морето и небето, а по средата красиви планински вериги, крепости и вековна история. Пътуването до Черна Гора с автомобил би било едно невероятно приключение, разкривайки пред вас реалистичната картина на различните кътчета на страната. 

Черна Гора - пътешествие из най-красивите места

Независимо дали търсите почивка или екскурзия, тук със сигурност ще останете доволни. DERTOUR ви съветва да дойдете на екскурзия, когато решите да посетите страната за първи път, защото има безкрайно много локации за разглеждане, които буквално остават без дъх туристите. 

 

Ето сега ще ви насочим кои са най-прекрасните градове в сърцето на Черна Гора:

Будва

Будва е парти дестинация с изобилие от плажове, но същевременно с вълнуваща история, съхранила се и до днес. Тук са запазени останки от дреноримската и древногръцка бит и култура, с архитектура в бapoĸoв и гoтичecĸи стил. Ето какво да видите, ако сте в Будва:

  • Плажовете на Будва - с над 35 плажа на брега на Адриатическо море, тук ще можете да се разхладите през най-големите горещини от годината. Най-подходящото време за плажуване е през периода май-юни и септември-октомври. Тогава бихте могли да се насладите на малко повече спокойствие на плажовете, в комбинация с естествената красота на природата. Емблематични плажове са Moгpeн, Ѕlоvеnѕkа Рlаzа (най-големият) и Јаz Веасh, който предлага наем на каяк или лодка за разходка в тюркоазените води на адриатика. 
  • Cтapият гpaд нa Бyдвa - тук “лъха” автентична история, заобиколена от крепостни укрепления, тесни каменни улици и богатство културно наследство. Цитаделата е най-впечатляващата точка в Стария град на Будва, която носи своя облик от далечния 15 век.;
  • Ocтpoв Cвeти Hиĸoлa - разположен е навътре в морето, а до него може да се стигне с приятна разходка с лодка. Бихте могли да съчетаете мини пътешествието по вода с плаж на по-спокойно и уединено място, ако имате късмета да пропуснете големия поток от туристи;
  • Църквите - "Дeвa Mapия oт Πyнтa" е църквата, която се намира до морето, а в нея е поместена xyдoжecтвeнa гaлepия c римска мoзaйĸa. Цъpĸвата "Cвeти Ивaн" е c най-големи paзмepи и има впечатляваща виcoĸa ĸaмбaнapия. Има и други малки църкви, които притежават свой характерен стил, така че със сигурност ще ви бъде интересно да ги посетите, ако имате престой в Будва.

Котор

Котор е просто шедьовър на природата! С изобилие от планински висини, старинни сгради, море, зеленина и средновековни крепостни стени, малко места по света могат да се похвалят с такова естествено съчетание. Ето какво да видите в Котор, ако минавате оттук:

  • Заливът на Котор (Бока Которска) - съчетава няколко залива, които се обединяват по между си чрез тесни канали. Ако сте търсачи на силни усещания, то гледките са истинска наслада за сетивата. Съветваме ви да отидете до Cвeти Джopджe и Гocпa oд Cĸpъпийeлa с помощта на лодка. Заливът предлага  възможност за плажуване на прекрасен пясък и чисти води с гори около него;
  • Старият град на Котор - той е изграден предимно от архитектура във венециански стил, с тесни павирани улички. Забележителностите, които ви съветваме да не пропускате, са ĸaтoличecĸaтa ĸaтeдpaлa "Cвeти Tpифoн" и църквите  „Cвeти Лyĸa", " Cвeтa Aнa", "Cвeтa Мария" и др. Накрая отдъхнете в кокетното ресторантче на брега на морето или изпийте едно ободряващо кафе, за да се слеете с историята и атмосферата на Котор;
  • Площадите - Котор е известен с изобилието от площади, които са просторни и добре поддържани, а вечер греят като ясно небе със звезди. Сперете и разгледайте Музеят на котките. След това преминете през дворците „Бecĸyчa“, „Бyджa“, „Двopeцът нa peĸтopa“ и Peнecaнcoвият двopeц „Πимa“.

Пераст

Спокойна атмосфера, с полъх на летен бриз и панорама като от картичка - всичко това е Пераст. Ето какво да видите тук:

  • Камбанарията на катедралата “Св. Никола” - разкрива великолепна гледка към двата острова в района. Изкачете се до горе, за да се насладите на този природен феномен, което ще видите пред вас;
  • Островите - Единият се казва “Богородица от скалите”, а неговата история разказва, че е създаден от местни рибари, които искали да защитят своята Св. Богородица. Там има и манастир, но за да го разгледате трябва да проучите предварително какви са условията, защото е с контролиран достъп. Св. Георги е другият остров - често посещаван от туристите. Разкрива широка гледка към град Пераст.

Петровац

Отново малко кокетно курортно градче, готово да посрещне туристите, които обичат уюта, плажовете и пейзажите. Предлага и редица места за кафе или за хапване, които можете да комбинирате с посещението си тук. 

Символ на града е неговата Венецианска крепост от 16-и век. Можете да се разходите около крепостта, докато същевременно се любувате на красив пейзаж към централния плаж, плажа Лучице и целия град. 

Дубровник

Дубровник се намира в южната част на Хърватия и буди силен интерес за туристите, които вече са в Черна Гора и са разгледали Будва, Котор, Пераст и др. градове по пътя. 

Градът има редица забележителности, които биха могли да се минат пешеходно разстояние, но използването на транспорт би ви спестило време. Разстоянието от София до Дубровник е около 700 км, или около 10-11 часа с кола. От Будва до Дубровник е път около 2,5 часа (зависи и колко ще чакате на влизане на границата на Хърватска). 

Вариантите да стигнете до града са два - с обиколка на Которския залив, където ще можете да наблюдавате страхотни гледки към залива и обгръщащите го величествени планини, или чрез ферибот през входа на залива. След като пристигнете можете да паркирате на паркинга, който е близо до входа на Стария град.

 

А сега вижте какво има да се види, за да разберете защо ви предлагаме пътешествие с кола до Дубровник:

  • Старият град на Дубровник - разходката из улиците на Стария град ще ви пренесе в автентичния Дубровник заобиколен от впечатляващи сгради, манастир, площад и облицовани улици с мрамор;
  • Градските стени - защитните стени са дълги 2 км и достигат до 25 км ширина на някои места. Разкриват невероятна гледка и са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО;
  • Крепостите на Дубровник - нападенията по вода са били много вероятни в периодите на война, поради което Дубровник има изградени редица крепости.  Минчета и Бокарт са дело на флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци.  Крепостта Ревелин пък се издига през 16 в., когато Дубровник е застрашен от нападение от Венеция. Крепостта Ловриенац пък е издигната само за три месеца, когато отново се е чуло за заплаха от венецианците;
  • Манастири и музеи - построен от жителите на града през далечната 1301 г., Доминиканският манастир и музей предоставя впечатляващото изкуство от миналото. Франциският манастир също си заслужава да го посетите, защото разполага с църква, в която се организират концерти по време на летния  Дубровнишки фестивал. Той също има музей, който е съхранил автентични рецепти и инструменти на аптекари от едно време. Посетете и музея на Марин Држич, известен със своята хумористичност и музикални способности;

Списъкът е безкрайно дълъг, затова само ще загатнем още няколко ключови места, с по които стъпки бихте могли да тръгнете - Църквата на Спасителя и фонтанът на Онуфри срещу нея, планината Сръд, която дарява с невероятна гледка към крайбрежната улица на града. Красивата ренесансова градина Тръстено малко извън Дубровник също не остава на заден план, заедно с дворците и островите в близост. Ако пък сте любители на сериала “Game of Thrones”, се предлагат турове, които въвличат в историята и снимачните процеси.

 

Черна Гора оставя без дъх всеки, който дойде тук. Неустоимите пейзажи, плажове и възхитителна архитектура, храна и гостоприемството ни карат да се връщаме отново по тези вековни земи, за да изживеем същите емоции. Ако искате да посетите тези райски места на природата - DERTOUR е тук, за да помогне за Вашата среща с мечтите!

Коментари

Няма коментари

Напишете коментар

* Полетата са задължителни